Elhelyezkedés

2347 Bugyi, Alsóráda puszta 13.
TRADE
Hunland logó fehér

Összekapcsoljuk Önöket! Egy modern piacteret nyújtunk, hiszen mi vagyunk a kapocs az állattenyésztők és kereskedők között!

Hunland

2347 Bugyi, Alsóráda puszta 13.
+36 29 548 500

Báránynevelési szakmai nap

352A0728_bari

Hunland Báránynevelési Szakmai Nap – 2024. október 15.

Október 15-én a kiskunlacházi báránytelepünkön tartottuk meg a Báránynevelési Szakmai Napot, ahol több mint 200 szakmabeli – tenyésztők, juhászok és az iparág képviselői – gyűltek össze. A célunk az volt, hogy egy olyan fórumot teremtsünk, ahol megoszthatjuk a legfrissebb tudásunkat a báránytenyésztés, hizlalás, állategészségügy és gyapjúhasznosítás területén.

 

Megnyitó

A rendezvény házigazdája Mata Erika, a Hunland kereskedelmi igazgatója volt, aki megnyitotta a szakmai napot.

Ezután Jos Janssen, a cégcsoport tulajdonosa vezette be a program szakmai részét, átfogóan ismertetve az európai báránypiac jelenlegi helyzetét. Szó esett az uniós árakról, az exportpiacok kihívásairól, valamint a Hunland felvásárlási árainak aktuális alakulásáról is.

 

Hizlalási technológiák bemutatása

Guti Zoltán, a Hunland termelési igazgatója a hizlalási technológiákba engedett betekintést. Megosztotta a telephelyeinken alkalmazott legújabb módszereket a takarmányozástól a modern hizlalási technikákig.

Állategészségügyi kihívások

Dr. Balajthy Bálint, a Hunland állatorvosa az állategészségügyi kihívásokról beszélt, amelyekkel bárányhizlalás során szembesülhetünk. Kiemelte a betegségek megelőzésének fontosságát és a hatékony protokollok alkalmazását. Felhívta a figyelmet a szállítás, takarmányváltás és az új állatokkal való érintkezés jelentőségére.

Innovatív gyapjúhasznosítás

Gubó Eduard, kutatási projektmenedzserünk, a gyapjú innovatív felhasználási lehetőségeit mutatta be. Szó esett sok mindenről, a biokompozitoktól az építőipari szigetelésekig, sőt, még az intelligens textíliákról is! A lényeg: a gyapjúban óriási potenciál van, és mi a Hunlandnál készen állunk, hogy ebből minél többet kihozzunk.

Záró előadás

A prezentációk sorát Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára zárta. Előadásában a juhágazat előtt álló kihívásokra és a támogatási rendszerek jövőbeni lehetőségeire helyezte a hangsúlyt. Kiemelte a génmegőrzési programok, az állatjóléti támogatások, valamint a vidékfejlesztési források hatékony kihasználásának jelentőségét.

Teleplátogatás és kötetlen beszélgetés

Az előadásokat követően kiscsoportos teleplátogatásokra nyílt lehetőség, ahol a résztvevők testközelből ismerkedhettek meg a báránytelep működésével. Végül egy kötetlen beszélgetés zárta a napot, ahol mindenkinek volt lehetősége eszmecserére és tapasztalatmegosztásra.

Élőállatos sofőr